Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Εκπαιδευτική Επίσκεψη Α΄& Β΄ τάξεων

Την Τετάρτη 18/05 οι μαθητές των Α ΄ και  Β΄ τάξεων, του Σχολείου μας, στα πλαίσια των προγραμμάτων που έχουν αναλάβει  «Διατροφική αξία Ελαιόλαδου» και «Ελιά του ήλιου θυγατέρα» επισκέφτηκαν το Μουσείο ελιάς και γευσιγνωσίας Paragaea στην Πάργα. 
Η κ. Αθηνά και ο κ. Ηλίας Λιάκρης αφηγήθηκαν την ιστορία της ελιάς και της επεξεργασίας της στην περιοχή τους. Έγινε προβολή βιντεο animatio το οποίο παρουσίαζε την διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου σε μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο . Πρόκειται για το πρώτο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο στην περιοχή της Πάργας, που δημιουργήθηκε το 1929 από τους εμπόρους Γρηγόρη και Ηλία Λέκκα. Το 1954 το ελαιοτριβείο εξοπλίστηκε με γεννήτρια και το 1960 έγινε η ηλεκτροδότησή του. Η μεταβολή της ιδιοκτησίας και η παράλληλη ηλεκτροδότηση της Πάργας, το 1960, οδήγησε στην ανακαίνιση του ελαιοτριβείου. Η περίοδος 1974- 1975 φαίνεται πως ήταν η τελευταία φορά που λειτούργησε το ελαιοτριβείο. Το 2009 το ελαιοτριβείο περιήλθε στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών του, που έθεσαν σαν στόχο την αναστήλωσή του και τη διαφύλαξη και ανάδειξη της βιοτεχνικής αυτής δραστηριότητας της Πάργας.
Ο χώρος του ελαιοτριβείου είναι διαμορφωμένος έτσι, ώστε να μεταφέρει στους επισκέπτες βασικές γνώσεις για την παραγωγή και επεξεργασία του ελαιόλαδου.
Παρουσιάστηκε η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου σε μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο κατά τα τρία στάδια επεξεργασίας, ενώ παράλληλα τονίστηκε η συμβολή του ανθρώπου, της μηχανής και του νερού, στοιχεία απαραίτητα για τη λειτουργία του.
Αμέσως μετά παρακολουθήσαμε βίντεο για την παραγωγή συλλογή και επεξεργασία της ελιάς σήμερα στην Πάργα .Έγινε διαλογική συζήτηση στην όποια συμμετείχαν ενεργά οι μαθητές  και ανταλλαγή απόψεων  σχετικά με την συγκομιδή της ελιάς στην Πάργα και στο Καναλλάκι. Μετά παρακολουθήσαμε την διαδικασία κατασκευής σαπουνιού με ελαιόλαδο και πήραμε και από ένα μικρό δωράκι, φρέσκο σαπουνάκι. 
Η περιήγηση στον κόσμο της παργινής ελαιοπαραγωγής ολοκληρλωθηκε στο χώρο γευσιγνωσίας και μελέτης, όπου  έγινε δοκιμή  προϊόντων και παράγωγων ελιάς.
Η εκδρομή  έκλεισε με μια βόλτα στα σοκάκια της Πάργας.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Αθηνά και τον κ. Ηλιά Λιακρή για την όμορφη ξενάγηση στον κόσμο της ελιάς









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου