Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Τι είναι η «Μπλε Φάλαινα» και γιατί γοητεύει τους νέους;·                     Η ΜΠΛΕ ΦΑΛΑΙΝΑ είναι ένα διαδικτυακό παιχνίδι στο οποίο οι νέοι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν μια σειρά προκλήσεων, που στην αρχή είναι φαινομενικά αβλαβείς, αλλά στη συνέχεια γίνονται ριψοκίνδυνες ή επικίνδυνες. Τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους 50 ημέρες για να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους. Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν την παρακολούθηση βίαιων ταινιών και την υιοθέτηση αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών (χαράζουν μια φάλαινα στο χέρι με ένα ξυράφι). Για να ολοκληρωθεί η κάθε φάση του παιχνιδιού, οι νέοι πρέπει να στείλουν μια φωτογραφία τους, που να αποδεικνύει την εμπειρία τους. Η τελευταία πρόκληση καλεί τον συμμετέχοντα να κερδίσει το παιχνίδι, αυτοκτονώντας.

·                     Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πρόκληση της «Μπλε Φάλαινας» καθοδηγείται από εφαρμογή, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι κάποιος ενήλικας ή ένα άλλο παιδί ενεργεί ως "διαχειριστής", αναθέτοντας τις προκλήσεις αυτές στους παίκτες μέσω του Facebook, Twitter, Instagram ή άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

·                     Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ακόμη ένα ζήτημα που δείχνει πόσο μεγάλη επιρροή έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram κ.ά) στη ζωή των εφήβων αλλά και σε πόσο ισχυρό και επικίνδυνο εργαλείο ενδέχεται να μετατραπούν.
·                     Το προφίλ των ανθρώπων που μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει ανήκει κυρίως στην ηλικιακή ομάδα των 15-17 ετών και είναι έφηβοι με δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, που αναζητούν την αποδοχή, την σύνδεση με κάποιον και αισθάνονται δυνατοί αν εκπληρώσουν τους στόχους που τους τίθενται (ακόμα και αν αυτοί οι στόχοι είναι ο ίδιος ο θάνατος).
·                     Η νέα αυτή πρόκληση άνοιξε συζητήσεις που αφορούν στην αυτοκτονία των εφήβων, την κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό, με τους γονείς να αγωνιούν για το πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

·                     Το γιατί τώρα οι νέοι ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους προκλήσεις είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα. Αυτή η ακραία ανάληψη κινδύνου είναι χαρακτηριστική στους εφήβους και ως στόχο τους έχουν την επιδίωξη απόκτησης μιας ταυτότητας, την αναζήτηση νοήματος,  και την αίσθηση του ανήκειν, αλλά και την αναζήτηση απαντήσεων σε υπαρξιακά ζητήματα, που λίγο πολύ απουσιάζει από αυτό το στάδιο ανάπτυξης του ατόμου. Οι συμπεριφορές αυτές, που ενδέχεται να γίνουν εθιστικές, πηγάζουν από «αυτοτραυματικές ορμές» που οδηγούν τον έφηβο να θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο.Σημάδια που θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς:
Έντονες αλλαγές διάθεσης
Ευερεθιστότητα
Ευθιξία
Κοινωνική απομόνωση
Αλλαγές στα ενδιαφέροντα
Περνά περισσότερο χρόνο μπροστά από τον υπολογιστή
Λέει ψέματα αναφορικά με το παιχνίδι (πχ πόσες ώρες παίζει)
Εκρήξεις θυμού συνδεδεμένες με την διακοπή του παιχνιδιού
Αίμα στα ρούχα
Μακριά ρούχα, καθώς μπορεί να θέλει να καλύψει σημάδια στα χέρια ή τα πόδια του
(αυτοτραυματισμός)
Προβλήματα ύπνου (αϋπνία κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας)
Αποξένωση από το φιλικό και το κοινωνικό περιβάλλον
Απότομη αλλαγή στην σχολική επίδοση


Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Η  χρήση διαδικτυακών παιχνιδιών πρέπει να γίνεται με πολλή μεγάλη προσοχή. Συγκεκριμένα:

- Ειδικά σε μικρές ηλικίες, ελέγξτε οι ίδιοι την καταλληλότητα των διαδικτυακών παιχνιδιών που παίζει το παιδί σας.

- Θέστε συγκεκριμένο χρονικό όριο παιχνιδιού

- Βρείτε και προτείνετε στα παιδιά εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και διασκέδασης

- Ενθαρρύνετε τα διαλλείματα στη χρήση του παιχνιδιού. Κάθε 30 λεπτά, να υπάρχει ένα 5λεπτο διάλλειμα.

- Εποπτεύστε αποτελεσματικά το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού σας: ποιες ώρες βρίσκεται στο σπίτι, πόσες ώρες ασχολείται με το διαδίκτυο, με ποιους φίλους συναντιέται καθημερινά, ποιες ώρες κοιμάται και αν τυχόν ξυπνάει ή μετακινείται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

- Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μην διαγράφουν συνομιλίες.

- Εάν κάποιος άγνωστος τους παρενοχλεί, τον μπλοκάρουμε και τις αποδείξεις τις αποθηκεύουμε.
  
Αν αντιληφθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί μας:

·                     Πρώτα από όλα πρέπει να μιλήσετε με το παιδί σας. Βεβαιωθείτε ότι και οι δύο έχετε χρόνο στη διάθεσή σας και ότι η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή. Πρέπει να θυμάστε ότι πρόκειται για συζήτηση και όχι για έρευνα ή ανάκριση.
·                      
·                     Αφήστε τους να σας μιλήσουν ανοιχτά και να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Αποφύγετε να μιλάτε μόνο εσείς. Ακούστε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.
·                      
·                     Δώστε τους την απαιτούμενη προσοχή. Περάστε χρόνο κάνοντας κάτι από κοινού όπως την προετοιμασία του φαγητού, τα ψώνια, μία βόλτα, παρακολουθείστε μαζί έναν αγώνα κλπ. Ίσως βρείτε μία καλή ευκαιρία για να μιλήσετε, ενώ παράλληλα θα κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται ότι λειτουργείτε σαν ομάδα. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο, το παιδί θα αποκτήσει μια ασχολία διαφορετική από το διαδίκτυο, νιώθοντας ότι καλύπτονται και οι συναισθηματικές ανάγκες του.

·                     Οφείλετε να είστε ανοιχτοί σε κάθε θέμα που θα θέλει να συζητήσει μαζί σας. Μπορεί να σας ζητήσει να μιλήσετε για υπαρξιακά ζητήματα όπως η ζωή και ο θάνατος, η φιλία, ο έρωτας κ.ά.

·                     Η απόρριψη των συναισθημάτων τους θα έχει σαν αποτέλεσμα την παύση της συζήτησης και κατ’ επέκταση θα τους κάνει να διστάζουν να σας μιλήσουν για ό,τι τους ενοχλεί.

·                     Δώστε τους να καταλάβουν ότι μπορούν πάντα να έρχονται σε σας, αν έχουν ανησυχίες, αλλά και αν θέλουν να μάθουν πώς να λένε "όχι".

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι γονείς:
Αν κάποιος γονέας υποπτευθεί κάτι ύποπτο με τη διαδικτυακή συμπεριφορά του παιδιού του, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως εξής:

Τηλεφωνικά :11188

Να θυμάστε
Μια προβληματική ή ελλειμματική σχέση με τους γονείς αποτελεί το τέλειο έδαφος για οποιονδήποτε επιδιώκει να κάνει θύμα ένα παιδί ή έναν έφηβο.

Όσο υπάρχουν παιδιά που αναζητούν την προσοχή, την αγάπη και την αποδοχή στον διαδικτυακό κόσμο και δεν μπορούν να προσδιορίσουν τα όρια τους, τόσο θα υπάρχει χώρος για αληθινά ή ψεύτικα παρόμοια παιχνίδια.

 Γραμμές βοήθειας για παιδιά και εφήβους: 

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
- Τηλέφωνο : 11188 ή 210-6476959
- Email:
ccu@cybercrimeunit.gov.gr
- Facebook:
www.facebook.com/cyberkid.gov.gr
- Twitter: @cyberalertGR
-
Ιστότοπος : www.cyberkid.gr & www.cyberalert.gr/feelsafe 
-
Μέσω της εφαρμογής CyberKid & Feelsafe για φορητές συσκευές


1107, Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας, δωρεάν, 24ώρες, κάθε μέρα

1056, Χαμόγελο του παιδιού,  Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά, δωρεάν,
24 ώρες, κάθε μέρα

800 11 32 000, Γραμμή του Συνηγόρου του Παιδιού για παιδιά, δωρεάν,
Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-4:00μμ 

-
http://www.0-18.gr/rotao,  Συνηγόρος του Παιδιού (mail)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου