Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ


Η Αποστολή μας

Η αποστολή του σχολείου μας εντάσσεται στην ευρύτερη αποστολή της Παιδείας όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Τέχνη, την Παιδεία και την Επιστήμη:

‘’1. H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.

2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

3. Tα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα.

4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο  Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.’’

Η Φιλοσοφία μας

Η φιλοσοφία του σχολείου είναι να ενθαρρύνει τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και αυτογνωσία και να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό που διαθέτουν με βασικές αρχές τον αυτοσεβασμό, τον σεβασμό προς τους άλλους και το περιβάλλον, την αίσθηση της υπερηφάνειας μέσα από τις σχολικές και τις εθνικές μας παραδόσεις αλλά και την εκτίμηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας μέσα στην κοινότητα τους.

Τα παιδιά είναι το επίκεντρο της αποστολής μας

o   Νοιαζόμαστε πρώτα για τα παιδιά μας και μετά για το αντικείμενο διδασκαλίας μας. Αγκαλιάζουμε κάθε παιδί με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

o   Με πίστη στον θεσμό της οικογένειας, συνεργαζόμαστε με τους γονείς προς όφελος των παιδιών.

o   Μας ενδιαφέρει εξίσου η καλλιέργεια του χαρακτήρα και η εκπαίδευση στα γνωστικά αντικείμενα.

o   Η ασφάλεια των παιδιών μας αποτελεί καθημερινά πρώτη μας προτεραιότητα, όπως το ίδιο σκέφτεται κάθε γονιός για το παιδί του.

Θέλουμε τα παιδιά να αγαπούν το Σχολείο

§  Κάθε παιδί που έρχεται με χαρά κάθε μέρα στο Σχολείο, έχει το μυαλό και την καρδιά του ανοιχτή σε όσα το Σχολείο τού διδάσκει.

§  Όλοι οι συνεργάτες του σχολείου νοιάζονται και ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα των μαθητών και φροντίζουν για την υγιή κοινωνικοποίησή τους με τα άλλα παιδιά.

§  Πιστεύουμε ότι οι μαθητές πρέπει να κατανοούν πλήρως κάθε διδακτικό αντικείμενο στο Σχολείο. Οι εργασίες για το σπίτι φροντίζουμε να είναι προσεκτικά επιλεγμένες και ποιοτικές. Και τα παιδιά να είναι ικανά να τις ολοκληρώνουν χωρίς βοήθεια από τρίτους.

§  Τα παιδιά αποκτούν δεξιότητες μέσω μαθημάτων, αλλά και εναλλακτικών πηγών μάθησης, όπως παρουσιάσεις, διαθεματικά project, εκπαιδευτικά video, διαδραστικές ασκήσεις  κ.ά.

§  Εφαρμόζοντας μεθόδους βιωματικής εκπαίδευσης, στοχεύουμε η μάθηση να είναι δυναμική, ζωντανή και να προσελκύει το ενδιαφέρον των μαθητών.

 

Το Όραμά μας

 

Το Όραμα του Σχολείου μας

•Το όραμα χωρίς δράση είναι απλώς ένα όνειρο.

•Η δράση χωρίς όραμα είναι χάσιμο χρόνου.

•Το όραμα που συνοδεύεται με δράση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

(Nelson Mandela)

Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός σχολείου, όπου δάσκαλοι και μαθητές θα εργάζονται με προσήλωση, ελευθερία και δημιουργικότητα, μέσα σε ένα κλίμα αλληλεπίδρασης και δημοκρατικότητας.

Οι μαθητές θα αξιοποιούν στον ύψιστο βαθμό τις ατομικές τους ικανότητες, ώστε να μάθουν πώς να μαθαίνουν, πώς να εφαρμόζουν αυτά που έμαθαν, πώς να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν με τους άλλους ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Οραματιζόμαστε ένα σχολείο που θα καλλιεργεί την ασφάλεια, την αποδοχή και την αναγνώριση και το κάθε παιδί θα γεύεται την επιτυχία και τη χαρά της μάθησης.

Όραμά μας η δημιουργία και εδραίωση ενός σύγχρονου, δημοκρατικού, χαρούμενου, ανθρώπινου και αειφόρου σχολείου.  Ενός σχολείου το οποίο μέσα από σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, καλό προγραμματισμό και αρμονική συνεργασία μεταξύ γονιών - σχολείου θα στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του κάθε παιδιού, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στην απόκτηση της γνώσης, αλλά και στη συναισθηματική και ψυχοκινητική του ολοκλήρωση, παρέχοντάς του τα εφόδια να χαίρεται το παρόν και να προετοιμαστεί κατάλληλα για το μέλλον

Να θυμόμαστε ότι…

    Η προσωπική μας προσέγγιση δημιουργεί το κλίμα και την εφαρμογή του οράματός μας.

    Ως εκπαιδευτικοί, έχουμε στα χέρια μας μια τρομακτική δύναμη:

— να κάνουμε τη ζωή ενός παιδιού χαρούμενη

— μπορούμε να εμπνεύσουμε

— να επουλώσουμε πληγές

— να αναπτύξουμε τάσεις και δεξιότητες

— να καλλιεργήσουμε την προσωπικότητά του

 να δώσουμε τα φτερά να πετάξει σ’ ένα καλύτερο αύριο

Η επίτευξη των στόχων μας διασφαλίζεται με:

τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος με πρόσβαση στη γνώση και στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας, ως απαραίτητο εφόδιο για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό, εξασφαλίζοντας το καλύτερο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα την ανακάλυψη της σπουδαιότητας του Ελληνικού Πολιτισμού  στον παγκόσμιο χάρτη της γνώσης μέσω της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας, της Επιστήμης και των Μαθηματικών στο πλαίσιο της διαθεματικής εκπαίδευσης. την ανάδειξη της μαγείας της ανάγνωσης μέσω των λογοτεχνικών βιβλίων στα πλαίσια του προγράμματος της φιλαναγνωσίας την εκμάθηση και επιλογή ξένων γλωσσών παρέχοντας στους μαθητές τη δυνατότητα επικοινωνίας με άλλους λαούς και πολιτισμούς την αξιοποίηση των εικαστικών τεχνών αναπτύσσοντας την αισθητική καλλιέργεια τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των μαθητών και των μαθητριών μας. τη φυσική αγωγή, για τη σωστή σωματική διάπλαση, την εξάσκηση των κινητικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας  συνολικά εφαρμόζοντας και καινοτόμες δράσεις

τη διάχυση των ιδεών, σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη με περιεχόμενα και δραστηριότητες που θα εδραιώσουν θετικές συμπεριφορές την υιοθέτηση και προώθηση των αξιών του αυτοσεβασμού, της συνεργασίας, του σεβασμού και της αγάπης για τους συνανθρώπους μας, το περιβάλλον και την πατρίδα.

Στο πλαίσιο της ζωής του Σχολείου, για την υλοποίηση των επιδιώξεων, αναπτύσσονται δραστηριότητες που εστιάζουν:

·         στις ανθρώπινες σχέσεις και στην κοινωνική συμπεριφορά για τη βελτίωση του κλίματος του Σχολείου

·         στην υγεία και την υγιεινή

·         στην ψυχική και συναισθηματική υγεία

·         στη συλλογικότητα και στον αλτρουϊσμό

·         στην ανοχή στη διαφορετικότητα

·         στην καλλιέργεια της αισθητικής

·         στην υπευθυνότητα

·         στο περιβάλλον

·         στην ανάπτυξη θετικού πνεύματος και στάσης με ταυτόχρονη ενθάρρυνση για συμμετοχή στις δράσεις της σχολικής κοινότητας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου