ΕΦΕΤ: Αυτά τα προϊόντα επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία
Αναλυτικά η λίσταΟ ΕΦΕΤ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνουν ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα σε κυλικεία ή καντίνες των σχολείων είναι μόνο:
1. ΦΡΟΥΤΑ - ΛΑΧΑΝΙΚΑ
• Φρέσκα φρούτα - λαχανικά ανάλογα με την
εποχή, καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
• Αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη
ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
• Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών
που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων - καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη
σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωσή
του άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
• Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός
των κυλικείων - καντινών από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν
επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
• Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά
που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων - καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού.
Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού η λεμονιού.
• Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και
ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική
συσκευασία έως και 330 ml.
2. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
• Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε
ατομική συσκευασία έως 500 ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5% - 1,8%
λιπαρά).
• Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά
(max.1,8%) σε συσκευασία έως 250 ml.
Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά)
χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα έως 200 γραμμάρια.
• Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου
γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν
επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων
ανάλογων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
• Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα,
μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης
Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και
ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.
3. ΑΠΛΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Ή
ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
• Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο
σε φυτικές ίνες ή λευκό.
• Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε
φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
• Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε
φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
• Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές
ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει
να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές: Κορεσμένα λιπαρά έως 3%, trans λιπαρά
έως 0,1%, νάτριο έως 0,5%.
4. ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
• Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60
γραμμάρια.
• Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60
γραμμάρια.
• Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε
ατομική μερίδα έως 40 γραμμάρια, η οποία να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές:
Κορεσμένα λιπαρά έως 3% trans λιπαρά έως 0,1% Νάτριο έως 0,5%.
• Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική
συσκευασία (έως 60 γραμμάρια) με τις παρακάτω προδιαγραφές:
- Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να
μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
- Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος: (α) η
ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια, (β) τα ολικά λιπαρά να μην
υπερβαίνουν τα 10 γραμμάρια, (γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5
γραμμάρια και (δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 γραμμάρια.
• Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας - πίτας
λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γραμμαρίων και με τη συγκεκριμένη
προδιαγραφή: Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη - φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά από
ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη ή φυτικά έλαια, όπου το τελικό προϊόν δεν πρέπει να
ξεπερνάει το 30% σε συνολικά λιπαρά και το 0,1% σε trans λιπαρά.
• Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές: Για
τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, μαγιά, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και
μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό
μονονάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα,
πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και
αλλαντικών.
5. ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ
• Τα σάντουιτς - τοστ μπορούν να
παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να
είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου - καντίνας
αυθημερόν.
• Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών
ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί
για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται
το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η
ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
• Επιτρέπεται η χρήση τυριών όπως
αναφέρονται στην περίπτωση 2 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ, στοιχείο 5.
• Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων
αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με τις παρακάτω προδιαγραφές : Κορεσμένα
λιπαρά έως 1 %, νάτριο έως 1%.
• Λαχανικά όλων των ειδών.
• Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα
ελιάς.
• Αβγό καλά βρασμένο.
• Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η
προσθήκη ελαιολάδου.
• Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς
με συνδυασμό των προαναφερόμενων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας
μέλι ή μέλι με ταχίνι.
6. ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ
• Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες
των 150 γραμμαρίων (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).
• Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
• Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50
γραμμάρια.
• Μέλι σε ατομική μερίδα.
• Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική
μερίδα έως 30 γραμμάρια.
• Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και
καραμελών.
7. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
• Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε
ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί
καρποί.
8. ΥΓΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
• Εμφιαλωμένο νερό.
• Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας
εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του
βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
• Καφές μόνο για το προσωπικό.
• Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
9. Επιτρέπεται η
διάθεση και “βιολογικών προϊόντων” όπως αυτά ορίζονται στους Κανονισμούς
834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με την
προϋπόθεση ότι αυτά εμπίπτουν στον ανωτέρω κατάλογο.
10. Δεν
επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και
προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποιημένους οργανισμούς.
Συγκεκριμένα προϊόντα με ανώτατη τιμή την εξής:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου