Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

από τη ΣΤ΄ του 1ου Δημοτικού Καναλλακίου


Εικονογράφηση μαθήτρια ΣΤ΄ τάξης: Μυρτάι Δήμητρα

Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε από άγιους γονείς στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, το 330μ.Χ. Στην οικογένεια υπήρχαν ακόμη 8 αδέρφια. Η αδερφή του η Μακρίνα τον επηρέασε να στραφεί προς τη χριστιανική πίστη. Έτσι,  πήγε στην Αθήνα και επιστρέφοντας εγκαταστάθηκε στην πατρίδα του, την Καισαρεία. Το πιο σημαντικό έργο του ήταν η ίδρυση της Βασιλειάδας, ενός οίκου, όπου φρόντιζε ξένους, περιέθαλπε φτωχούς και αρρώστους. Άρχισε την ενότητα της Αγίας Τριάδας και είπε πως ο Πατέρας είναι αγέννητος, ο Υιός γεννηθείς αχρόνως και το Άγιο Πνεύμα εκπορευτό δια του Πατρός.  Ο Βασίλειος  έπεσε σε κοίμηση την 1η Ιανουαρίου του 379, σε ηλικία 49 ετών. Τότε τον τιμούμε κόβοντας τη βασιλόπιτα. Τέλος, τον εορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου στην γιορτή των τριών Ιεραρχών, μαζί με τον Ιωάννη Χρυσόστομο και τον Γρηγόριο Θεολόγο, ως προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων.

Μαθητές :Αλευρά Θάλεια,   Κωνσταντίνου Χρήστος


Ο ΆΙ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο Άι-Βασίλης αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή, η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους ανεξαιρέτως. Η γνωστή παρουσία του με την κόκκινη στολή, την λεύκη γενειάδα και τον σάκο με τα δώρα πάνω στο έλκηθρο, που το σέρνουν ζωηρά ελάφια, αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα σύμβολο των Χριστουγέννων. Είναι πλέον αγαπημένος ήρωας των παιδιών τις ημέρες των εορτών, ακόμη και σε χώρες μη χριστιανικές. Συνήθως τα περισσότερα παιδιά, όταν φτάσουν στην ηλικία της εφηβείας, χάνουν την πιστή τους σε αυτόν . Ωστόσο, αν και πολλοί παύουν να πιστεύουν στον Άγιο συνεχίζουν τις γιορτινές μέρες να ζητούν δώρα. Ο Αι-Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος που λόγω άλλων κουλτούρων και πολιτισμών συνηθίζεται να αποκαλείται πλέον έτσι.

Κενανάι Ρεντόν,  Μουστάκας Γιώργος 

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ

Ο στολισμός του δένδρου συμβολίζει την ευτυχία των ανθρώπων και της φύσεως λόγω της Γέννησης του Θεανθρώπου. Σύμφωνα με ερευνητές, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539.  Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος.Στην Ελλάδα, το πρώτο έλατο στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Ωστόσο, άρχισε να καθιερώνεται σε όλα τα ελληνικά σπίτια από το 1950 και μετά.

Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα, το 1883. Ο λόγος που στολίζουμε έλατο αντί για άλλου είδους δέντρου είναι γιατί είναι αειθαλές, που σημαίνει ότι διαθέτει έντονα πράσινα φύλλα ακόμα και το χειμώνα, δεν μαραίνεται, οπότε συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού. Το σχήμα του έλατου είναι τριγωνικό, μεγαλύτερο κάτω, που στενεύει προς τα επάνω, οπότε συμβολίζει την Αγία Τριάδα, ενώ το αστέρι στην κορυφή παραπέμπει στο φωτεινό άστρο της Βηθλεέμ που οδήγησε τους μάγους στην φάτνη. Τα στολίδια επιλέγονται συνήθως σε κόκκινο χρώμα, ειδικά οι μπάλες, πράγμα που συμβολίζει τη θυσία του Κυρίου

Βέβαια, σήμερα για λόγους εμπορικούς και τουριστικούς, τέτοια δένδρα, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, στολίζονται και σε χώρες μη χριστιανικές. Το ακριβότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο στον κόσμο είναι αυτό που φέρεται στο ξενοδοχείο Εμιρέιτς Παλάς στο Άμπου Νταμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου όλα τα στολίδια του είναι πραγματικά πανάκριβα κοσμήματα, με πολύτιμες πέτρες που διατίθενται προς πώληση. Η συνολική αξία κάποιων φθάνει τα 11 εκατομμύρια δολάρια.

Μαθητές: Κατσαούνη Ευτυχία,  Κίτσος Γιώργος


Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΩΝ

Οι Καλικάντζαροι είναι δαιμονικά όντα που την παραμονή των Χριστουγέννων ανεβαίνουν στη Γη, για να ενοχλήσουν τη νύχτα των ανθρώπων μέχρι τα Θεοφάνεια. Βγαίνουν μέσα από τα φαράγγια, τα πηγάδια, από τις σπηλιές και τις καταβόθρες. Φοβούνται πολύ το φως και γι’ αυτό βγαίνουν μόνο τη νύχτα και την ημέρα κρύβονται. Μικρά και ευκίνητα, καθώς είναι, μπαίνουν στα σπίτια απ' όπου βρουν. Από τις καμινάδες, τις κλειδαρότρυπες, τις χαραμάδες των πορτών και των παραθύρων. Οι Καλικάντζαροι όλο τον υπόλοιπο χρόνο προσπαθούν με τσεκούρια και πριόνια να κόψουν το δέντρο που κρατάει τη Γη. Όταν όμως πλησιάζει η στιγμή που θα κοπεί τελείως, γεννάται ο Χριστός και το δέντρο αμέσως ξαναγίνεται. Για να τους καλοπιάσουν οι άνθρωποι τους αφήνουν γλύκα σε ένα σημείο του σπιτιού. Η απαλλαγή από αυτούς γίνεται τα Φώτα με τον αγιασμό των σπιτιών. 

Μαθητές:  Μυζεκιάρι Έντουαρτ,  Πανταζή Ελπίδα, Τάσης Βασίλης, Χοτζάι Αντριάνα


ΤΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ

Ο κουραμπιές κατάγεται από την Περσία. Είναι ένα γλύκισμα των Χριστουγέννων και συμβολίζει τη γιορτή και την ευδαιμονία.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Τα μελομακάρονα είναι μια εκδοχή γλυκού που έφτιαχναν στα παλαιότερα χρόνια και προσέφεραν στις κηδείες. Αυτό το γλυκό πέρασε αργότερα ως γλύκισμα που κερνάνε τα Χριστούγεννα.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Η βασιλόπιτα, πήρε το όνομα της από τον Άγιο Βασίλειο. Το έθιμο, προέρχεται από μια παλιά ιστορία που αναφέρει ότι κάποτε εχθροί μπήκαν στην Καισάρεια και έκλεψαν όλα τα χρυσαφικά. Μέσω ενός θαύματος, αυτά ξαναβρέθηκαν και ο Άγιος Βασίλειος  σκέφτηκε να ψήσει ψωμάκια τοποθετώντας τα κοσμήματα σε καθένα απ’ αυτά και να μοιράσει από ένα σε κάθε σπίτι. Έτσι όλοι ήταν αγαπημένοι και όλοι είχαν πάλι τα χρυσά τους κοσμήματα. Η βασιλόπιτα κόβεται και μοιράζεται την νύχτα της παραμονής Πρωτοχρονιάς. Όποιος βρει το νόμισμα είναι ο τυχερός για το νέο έτος. Ξεχωρίζονται για τον Χριστό, την Παναγιά, τον Άγιο Βασίλειο και το σπίτι της οικογένειας.

Μαθητές : Αράπη Μανουέλα,  Μυρτάι Δήμητρα,  ΦαναρίσιουΕύα


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ 2022!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου